HjemOrganisasjonPolitikkSosialistisk FramtidLinker og samarbeidspartnereDebattforum
 • Ytringer
 • Uttalelser
 • Artikler
 • Landsmøter
 • Vedtekter
 • Foredrag
 • Program

 • Logg inn

  Hjem / Politikk / Uttalelser

  Uttalelser

  Regjeringa må svare for sine krigsforbrytelser


  Gjennom sin deltakelse i krigen mot Libya har den norske regjering gjort seg skyldig i forbrytelser mot freden og i krigsforbrytelser. Det gikk meget kort tid før NATO og Qatar brøt samtlige viktige vedtak i FN-resolusjon 1973 som blei vedtatt for å få slutt på blodsutgytelsene og beskytte de libyske sivile. Det blei innført våpen til opprørerne, sivile mål blei bomba, det deltok utenlandske spesialsoldater på opprørernes side og alle forsøk på fredsforhandlinger fremma av den afrikanske unionen blei avvist av NATO og opprørsstyrkene. Sikkerhetsrådsmedlemmene Brasil, Kina, India, Russland og Sør-Afrika slo gjentatte ganger fast at NATO-landenes aksjon var et klart brudd med FN-resolusjon 1973, og dermed kan ikke krigen betraktes som folkerettslig legitim.

  Norge trakk tilbake flyene sine 1. august men deltok fortsatt i krigen gjennom ti stabsoffiserer som bidro til å velge ut bombemål. NATO-fly deltok i bombardementet som bl.a. muliggjorde opprørernes etniske rensing av 30 000 innbyggere i byen Tawergha og den totale ødeleggelsen av byen Sirte, med over 75 000 innbyggere. Ifølge den nye libyske regjeringa blei mellom 25 000 og 50 000 mennesker drept i krigen. Det nye Libya preges av tortur mot politiske fanger, rasistiske angrep mot mørkhudede, herjinger utført av mafialignende militsgrupper, kamper mellom ulike stammer og spredning av våpen og væpna grupperinger til nabolandene Mali og Algerie.

   Bevegelsen for Sosialisme krever at den norske regjering granskes for brudd på FN-paktens forbud mot angrepskrig, brudd på Genevekonvensjonens forbud mot angrep på sivile i krig, medvirkning til brudd på forbudet mot tortur og umenneskelig behandling av krigsfanger, brudd på alle vesentlige punkter i FN-resolusjon 1973 om Libya og brudd på den norske Grunnlovens forbud mot å stille norske styrker under kommando av en fremmed makt uten at dette på forhånd godkjennes av Stortinget.Vi krever full åpenhet om alle trefninger der norske bombefly deltok eller norske offiserer bidro til å velge ut.

  Uttalelse fra Bfs sitt Landsmøte 3. mars 2012, Oslo